Държавният глава Румен Радев провежда първа среща от консултациите за съставяне

...
Държавният глава Румен Радев провежда първа среща от консултациите за съставяне
Коментари Харесай

На живо в Dir.bg: ГЕРБ влезе при президента Радев на консултации за съставяне на кабинет

Държавният глава Румен Радев провежда първа среща от консултациите за сформиране на държавно управление с първата най-многочислената парламентарна група ГЕРБ-СДС.

На нея президентът би трябвало да връчи и първия изследователски мандат, откакто приключат диалозите с всички парламентарно показани партии, както го изисква Конституцията.

Ден по-рано Румен Радев заяви пред публицисти, че кани ГЕРБ-СДС на съвещания, само че няма да бърза с раздаването на мандатите, тъй като депутатите в Народното събрание имат доста работа за извършване.

" Аз чакам надлежно партиите да поемат отговорност и да не се позволява грешката на последния парламент, когато, помните, въпросът за властта обсеби цялата активност на Народното събрание. Един месец не съумяха да сформират съответните парламентарни комисии. Парламентът потъна в кавги, което обезсили и самата негова активност ", сподели президентът.

От своя страна представителите на ГЕРБ поддържаха поръчката на Радев да не бърза с раздаването на мандатите.

" Ние ще се явим на свиканите от президента съвещания. Може би е редно да се явим в уголемен състав, тъй като има няколко значими тематики за диалог - главната е възможностите и опциите за съставяне на ръководещо болшинство и държавно управление в този парламент ", съобщи в коридорите на Народното събрание Томислав Дончев.

Освен по тематиката за кабинет той добави, че от партията ще слагат въпроса за бюджета - дали той да бъде напълно нов за 2023 или да остане остарелият от 2022, само че с удължено деяние, както и тематиката за енергетиката.

След ГЕРБ-СДС на консултация при президента би трябвало да бъдат поканени и представителите на " Продължаваме промяната ". Държавният глава обаче не е оповестил още по кое време ще бъде срещата му с тях.



Очаквайте детайлности!
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР